Sabtu, Disember 13, 2008

Manisnya Sebuah Ukhwah

Suhu di Irbid malam ini sejuk yang amat saya rasakan. Mungkin kerana terlalu banyak 'bermain'
air ketika membantu sahabat-sahabat serumah membersihkan lantai dan peralatan memasak 'projek' kami malam semalam. Haha, projek memasak dan makan sup tulang bergear box ( bukan projek besar pun, kecoh je lebih ). Tulang-temulang lembu korban pada hari raya ke-2 beberapa hari lepas kami gunakan sebagai alat penyatu ukhwah kami semua. Apa pun memang sedap yang amat menikmati sup tersebut.

Lebih manis kerana dapat dinikmati bersama sahabat-sahabat seperjuangan. Boleh dikatakan seperiuk besar sup disapu habis oleh kami semua. Baginilah keadaan anak-anak Malaysia hidup di negara orang, dapat menikmati makanan tradisi mendatangkan seribu satu rasa bahagia yang menyelinap masuk melalui deria rasa dari lidah kami semua. Bahagia + Enak = Syukur.

Terima kasih kepada pihak PERMAI yang sudi meminjamkan kami dapur dan periuk besar untuk menjayakan projek kecil kami ni. Terima kasih yang tidak terhingga juga kepada Chef besar kami, Chef Fauzi kerana keenakan sup buatannya, enta memang layak nak buka restoran la. Respect!. ( maaf la ana tak sengaja terbuang baki sup yang enta simpan, nanti kita buat lagi ya..hehe ).


Namun keseronokan semalam tidak lama kerana malam ini satu peristiwa kurang baik menimpa salah seorang dari sahabat kami ini. Dia ditahan di wad hospital kerana badannya kekurangan air. Huhu, keadaan yang mungkin disebabkan terlalu banyak makan tulang yang berdaging sedikit, berlemak berkilo agaknya. Dari pagi muntah-muntah. Sampai pucat jadinya. Mungkin rindu sup tulang ketika kenduri di kampung menyebabkan dia menikmati dengan kuantiti yang berganda. Apa pun semua ini datangnya dari Allah. Sebuah ujian, menuntut kesabaran. Bersabarlah wahai sahabat.

Apabila mendapat berita tentang keadaanya, tanpa berlengah kami semua terus bersiap untuk melawatnya. Walaupun ramai antara kami ada ujian pada keesokannya namun itu tidak menjadi halangan. Kerana sebuah ukhwah itu kadang-kadang menuntut pengorbanan, demi sebuah kecintaan dan manisnya hubungan.

Kami selamat sampai di hospital berhampiran menaiki teksi. 17 orang semuanya. Risau. Kecoh hospital dengan kehadiran kami yang agak ramai itu.Suasana di hospital....Di dalam wad, dia ditempatkan bersama seorang pesakit rakyat Jordan. Agak ramah orangnya. Dia sakit gastrik. Kami semua berborak rancak bersamanya. Dan antara kata-katanya yang menyebabkan bulu roma saya meremang lebih kurang diterjemah begini :

" Kamu semua bagus. Ukhwah kamu memang utuh wahai pelajar-pelajar Malaysia. Walaupun kamu bukan adik beradik, namun keakraban kamu sungguh hebat..."

Saya menguntum senyum. Memang kami sebenarnya adik-beradik. Suka duka hidup kami menuntut ilmu selama 2 tahun di Kolej IKIP, Kuantan seterusnya bertemu kembali di Ardul Kinanah ini menyuburkan ukhwah kami. Bangga saya mendengarnya. Terasa betapa manisnya sebuah ukhwah yang dibina berakarkan kecintaan kepada Allah SWT.

Teringat saya sebuah hadis yang mana menceritakan kisah tujuh golongan lelaki atau wanita yang akan dinaungi oleh Allah di bawah naungannya ketika mana tidak ada lagi naungan yang lain selain naunganNya.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

" Sebilangan manusia yang dinaungi Allah di bawah naunganNya pada hari kiamat iaitu hari yang tidak ada sebarang naungan padanya selain daripada naungan Allah; di antaranya ialah : Pemerintah yang adil, pemuda yang hidupnya sentiasa dalam mengerjakan ibadah kepada tuhannya, orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid, dua orang yang berkasih sayang kerana Allah di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredhaan Allah, orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu dengannya lalu ia menolak dengan berkata : " Aku takut kepada Allah ", orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya, dan orang yang menyebut atau mengingat Allah dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingatkan sifat Jalal dan Jamal Allah. " (Riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud dan Ibnu Majah).

Daripada hadis ini ada disebutkan tentang dua orang yang mencintai kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah. Lihat, betapa mulianya seorang sahabat yang mencintai sahabatnya yang lain kerana Allah.

Banyak hadis-hadis yang menceritakan kelebihan kasih sayang dan cinta antara seseorang dengan saudaranya yang lain kerana Allah SWT. Selain yang saya nyatakan tadi saya juga teringat akan hadis ini ;

Daripada Abu Hurairah Radiaallahu'anhu, Dari Nabi SAW :

" Sesungguhnya seorang lelaki telah menziarahi saudaranya di kampung lain. Maka Allah taala menghantar malaikat untuk mengintip perjalanannya. Apabila lelaki itu melalui jalan yang ditunggui oleh malaikat itu, malaikat itu bertanya : " Ke mana kamu ingin pergi?". Dia berkata: " Aku ingin pergi bertemu saudaraku di kampung ini. Malaikat bertanya: " Adakah bagi kamu ada apa-apa tujuan daripada nikmat yang akan kamu perolehi darinya ? Lelaki itu menjawab: " Tidak, melainkan kerana aku menyayanginya kerana Allah Taala. Lalu malaikat itu berkata: " Sesungguhnya aku merupakan utusan Allah kepadamu untuk menyampaikan bahawa Allah Taala menyayangimu sebagaimana kamu menyayangi saudaramu keranaNya".

( Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab al-Birr, Bab pada menyatakan kelebihan cinta kerana Allah ).


Lihatlah sebuah ukhwah yang terbina atas dasar cinta padaNya membuahkan cinta Tuhan yang tidak terhingga mulianya. Sayangilah dan cintailah sahabat-sahabat kita kerana Allah semata tanpa mengharap kepada selainnya. Moga-moga hubungan itu dilimpahi cinta Tuhan Maha Segala dan Maha Pencinta.

Kepada sahabatku nan seorang di hospital, moga cepat sembuh ( sama-sama kita doakan ).

Kepada yang lainnya, semoga ukhwah ini kekal selamanya. Ukhwah itu indah disulami cintaNya... Moga semua beroleh CINTA itu..

Tiada ulasan: