Selasa, Oktober 18, 2011

Keranamu Wanita..Minggu lepas saya menonton sebuah filem di Tv Al-Hijrah. Cerita Jepun. Namun latar masanya bukan di zaman moden. Ia cerita epik atau bercorak sejarah.  Tajuknya Castle Under The Fairest Skies.

Kisah bermula dengan keinginan raja mahu membina sebuah istana. Dimintanya beberapa tukang yang handal untuk membina beberapa model istana seperti yang diinginkan baginda. Dipendekkan cerita salah seorang tukang handal Jepun terpilih. Dengan model dan alas an pembinaannya yang hebat, dia diakui oleh para pembesar istana sebagai orang yang layak untuk dipertanggungjawabkan. Nyawanya dipertaruhkan. Tempoh masa hanya 3 tahun untuk menyiapkan istana tersebut.

Ia merupakan istana 7 tingkat yang pertama seumpamanya di Jepun. Nyata ia menarik perhatian maharaja yang sombong dan bongkak itu. Dan pastinya pembinaannya memerlukan kerja yang bukan sedikit daripada rakyat marhein. Filem ini mempunyai banyak hikmah yang boleh dijadikan tauladan kepada penonton. Melaluinya saya terpaksa akui kehebatan orang Jepun dalam membentuk masyarakatnya

Saya melihat filem ini dari sisi yang berbeza. Saya suka watak w yang diketengahkan di dalamnya terutama watak isteri si ketua projek pembinaan istana.

Bukan suka kecantikannya, tapi suka akan sikap, sifat dan keperibadiaannya. Memang menggambarkan ciri-ciri wanita timur yang sejati. Wanita yang lemah lembut, penuh kesopanan dan kaya nilai hikmah.

Satu yang amat mengesankan saya adalah salah satu babak yang menunjukkan si tukang istana dan isterinya berbicara dalam keadaan yang agak tegang.

Kerana masalah yang melanda projek pembinaan istana, tukang kayu merasa tertekan. Tekanan yang dihadapinya amat berat untuk dihadapi. Dia balik dengan jiwa yang berserabut. Kepulangannya disambut oleh isteri tercinta yang sentiasa setia menunggu.

Dengan wajah menguntum senyuman, teh dihidang kepada suami yang lelah kepenatan, harapannya agar suami terhibur. Namun, yang sebaliknya pula berlaku. Herdikan dan sindiran pula yang diterima.

Namun senyuman masih menyeri wajahnya yang nampak berkedut dimamah usia. Kesopanannya masih jelas terserlah. Suaminya bertambah berang. Lalu mangkuk berisi teh itu dihempas kuat hampir mengenai si isteri. Yang hebatnya, isterinya masih mampu tersenyum.

“ Sudah! Cukup dengan senyumanmu itu!” herdik suaminya.

“Kenapa kau selalu tersenyum? Setiap keadaan kau senyum. Waktu senang, waktu sukar. Sentiasa! Adakah aku ini terlalu jijik dan hina untuk kau perli dengan senyumanmu itu?"

"Sekarang aku nak kau ketawa! Ketawalah sepuasnya!” suara si suami bertambah tinggi, mengejutkan si isteri. Air mukanya mula berumah sayu. Lalu titisan panas air matanya mengalir ke pipi.

“Mengapa kau begitu payah untuk memahami perasaan orang lain? Aku pun ada perasaan. Bukan untuk dihina sebegini. Syuman ini adalah pesanan ayahku. Katanya wanita itu umpama matahari di dalam keluarga. Seorang wanita perlu sentiasa memenuhi rumahtangganya dengan senyuman. Andai seorang wanita itu tidak senyum, nescaya matahari pun tidak akan sanggup untuk keluar memberi cahaya kepada bumi..” Pedih dan dalam kata-katanya yang Berjaya membisukan suaminya serta-merta. Membuatkan suaminya tertunduk malu. Dia tersedar akan sesuatu. Sambil mengangkat muka, si isteri mula menguntumkan kembali senyumannya yang menawan.

Inilah babak yang paling menarik pada pandangan saya. Kata-kata yang mahal nilainya itu diungkapkan oleh seorang wanita yang bukan Islam. Dan ia diungkapkan pula dalam sebuah filem yang hebat juga bukan hasil tangan orang Islam.

Sebaik mendengarnya, satu kesedihan yang hebat menghempas jiwa saya. Masakan tidak, kita di Malaysia yang beragama Islam ini dilambakkan dengan cerita-cerita tahyul yang tidak mendidik jiwa dan pemikiran anak bangsa. Kita dihidangkan dengan filem-filem yang menjolok mata lagi mengghairahkan di sini. Kita melihat bagaimana kesopanan, akhlak, peribadi dan martabat wanita Islam dibogelkan dengan alasan seni dan keindahan.

Keindahan apa yang mereka mahu buktikan?? Jika nilai seorang wanita Islam itu disepak terajang lalu dibakul sampahkan ke tepi?

Mana perginya kehormatan mereka? Tidak malukah mereka kepada masyaakat, kepada keluarga, suami dan anak-anak mereka? Soalan yang paling utama, tidak malukah mereka pada Allah?

Sungguh awal-awal lagi kita dikalahkan oleh musuh kita. Saya ternanti-nanti bilalah Malaysia mahu menghasilkan filem sebegini. Tolak ketepi  kisah cinta murahan yang tidak ada sudahnya itu. Juga hantu jembalang yang tidak sudah-sudah menghantui diri kita.

Sisi wanita Islam

Benar, masyarakat Jepun penuh nilai ketimuran mengalahkan masyarakat kita yang Islam ini. Saya tidak nafikan sisi negatif yang ada pada mereka, namun janganlah yang negatif itu kita tiru dan sebut-sebutkan. Tidak salah mencontohi kebaikan sekalipun yang ingin dicontohi itu bukan dikalangan umat Islam. Selagi tidak melanggar batas-batas syariat yang ditentukan Allah SWT.

Teringat saya kata-kata Dr Yusuf Al-Qardhawi sewaktu kembaranya ke bumi eropah. Katanya “ aku pergi ke eropah dan aku melihat Islam di sana, kemudian aku kembali ke mesir lalu aku melihat Islam hanya pada nama sahaja.

Mungkin kata-kata ini sudah jelas menggambarkna ketandusan kita terhadap nilai-nilai sebenar Islam. Sayang seribu kali sayang.

Peribadi Ummul Mukminin

Jika berbicara soal wanita, tidak sah rasanya jika tidak menyebut peranan dan sumbangan yang telah ditunjukkan oleh Ummul Mukminin, Aisyah RA.

Ciri-ciri dan akhlak peribadi yang ada pada diri puteri Saidina Abu Bakar As-Siddiq yang juga isteri kepada Rasullullah SAW tentu tidak dapat ditandingi oleh sesiapa. Sudah tentu tidak dapat tidak, kita perlu menjadikan beliau sebagai contoh ikutan dalam membentuk peribadi muslimah sejati.

Perrhatikan akhlak dan tingkah lakunya. Lihat bagaimana solusinya berdepan dengan sesuatu masalah. Renungkan bagaimana dirinya mengadapi kesukaran hidup.

Itulah sepatutnya dan sebaiknya diamalkan. Bukan mengikut perangai para artis yang banyak  negatifnya dari positif. Bukan mencontohi watak heroin filem yang entah bagaimana peribadi sebenarnya.

Jadilah wanita yang menyerlahkan keagungan diri seorang wanita. Wanita yang baik itu nescaya membuat seisi alam menjadi baik. Insyaallah dengan izin dari-Nya.Seperti kata watak dalam filem yang saya ceritakan, andai wanita itu tidak senyum nescaya matahari pun segan untuk menampakkan sirnanya.

Moga beroleh manfaat.
2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

wah.. baguslah artikel ni :)

Tanpa Nama berkata...

yalh...patut di beri kesedaran ttg kelebihan wanita jika ia menjadi sebaik wanita maka segala kebaikkan akan datang kerana mu wanita.