Khamis, Mac 01, 2012

Kepelbagaian Hati

Rasullullah SAW bersabda :

" Ketahuilah bahawa di dalam jasad itu ada seketul daging, Jika baik daging itu maka baiklah jasad itu seluruhnya. Dan jika rosak daging itu, maka rosaklah jasad itu seluruhnya. Ketahuilah itu adalah hati."

Hati memainkan peranan yang amat besar pada diri seorang anak Adam itu. Ia seumpama raja di dalam diri kita. Jika sesebuah kerajaan itu ada raja atau pemerintah, maka dalam kerajaan diri manusia itu hatilah raja dan pemerintahnya 

Jika baik raja atau pemerintah tersebut dalam pemerintahannya, maka baiklah seluruh kerajaan yang dikuasainya. Aman sentosa serta bahagialah rakyat jelata. 

Tidak jauh beza dengan hati. Jika kerajaan dalam diri manusia itu dikuasai atau diperintah oleh  hati yang baik, yang bersih, natijahnya akan membekas pada tingkah-laku dan peribadi seorang anak Adam itu. Sebaliknya pula jika yang memerintah itu hati yang jahat, kotor, busuk maka natijahnya akan tergambarlah pada diri anak Adam itu keburukan, kehinaan, kebusukan tingkah-laku dan berbagai lagi perkara yang merosakkan.

Jenis-jenis hati

Ulama membahagikan hati kepada 4 keadaan. Keadaan pertama adalah seperti ini :

                                                   
                                                             

Seumpama cawan yang penuh dengan kotoran. Agak-agaknya jika kita tuangkan air mineral ke dalam cawan ini apa akan jadi? Sudah tentu air yang kita tuang itu akan tercemar disebabkan oleh kotoran yang melekat pada cawan tersebut.

Begitu juga hati. Jika ia kotor, apa akan jadi dengan rahmat dan ilmu yang Allah turunkan kepada kita? Sudah pasti ilmu dan rahmat itu akan tercemar dan rosak disebabkan oleh kotornya bekas (hati) yang menadahnya.

Teringat saya satu kisah di mana Imam As-Syafie bertanya kepada gurunya Imam Waqi' tentang kesukarannya untuk menghafaz. Kata gurunya, jauhi maksiat. Sungguh ilmu itu adalah cahaya dan cahaya tidak akan turun ke dalam hati yang terpalik dengan kekotoran maksiat.

Kisah ini menggambarkan kepada kita bahawa hati yang kotor dipenuhi kekotoran itu merupakan hijab penghalang masuknya ilmu dan rahmat Allah SWT.


Keadaan hati yang kedua adalah seumpama ini :

                                                                 


Bentuk hati yang kedua adalah hati yang retak, pecah. Hati jenis ini tidak mendatangkan sedikit pun manfaat pada pemiliknya. Sama seperti cawan pecah juga. Tidak ada manfaat buat tuannya. Isilah air sebanyak-banyaknya. Tuanglah seribu baldi air yang berbagai jenis pun, ia tidak akan dapat menampung air tersebut. Tidak dapat menyimpan lalu kehausanlah tuannya untuk mengambil manfaat dari cawan miliknya.

Hati yang retak pecah begitulah. Selautan pun rahmat dan ilmu Allah diturunkan ke dalamnya ia tidak akan sekali-kali menampung curahan tersebut. Ia tetap akan kembali kosong seperti tidak pernah terisi. Lalu apalah manfaat yang diperoleh tuannya. Kehausanlah ia daripada rahmat, kasih sayang dan ilmu Allah SWT. Jasadnya hidup namun hatinya kosong.

Puaslah ia berdoa, mengharap. Namun setitis pun rahmat Allah itu tidak melekat andai diturunkan. Lalu menjadi sia-sialah kehidupannya. Akhirnya hanyutlah ia dalam hidup dunia yang tidak pernah putus kenikmatannya ini.

Hati jenis yang ketiga seperti ini :

                                                             

Umpama gelas yang bertutup rapat. Agak-agaknya jika dituangkan air ke atasnya apa akan jadi?

Pasti air itu tidak akan dapat masuk walau sedikit pun ke dalamnya. Air akan mencurah-curah tumpah. Hanya menyentuh penutupnya sahaja. Lalu apakah dapat tuannya menghapus dahaga dengannya jika tidak membuka  penutup tersebut.

Begitulah hati dari jenis ini. Hatinya tertutup rapat lagi kemas dari menerima ilmu dan rahmat Allah SWT. Tidak ada manfaat yang diperoleh tuannya. Jika jenis-jenis sebelum ini walau tidak melekat kuat, tetapi masih berjaya masuk dan jika lama-kelamaan dituangkan air, ia akan mampu juka menakung walau seketika.

Adapun jenis hati yang tertutup ini lebih teruk dan mudarat lagi kepada pemiliknya.

"Dari Abu Hurairah, dari Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam, beliau bersabda, “Seorang hamba apabila melakukan suatu kesalahan, maka dititikkan dalam hatinya sebuah titik hitam. Apabila ia meninggalkannya dan meminta ampun serta bertaubat, hatinya dibersihkan. Apabila ia kembali (berbuat maksiat), maka ditambahkan titik hitam tersebut hingga menutupi hatinya. Itulah yang diistilahkan “ar raan” yang Allah sebutkan dalam firman-Nya (yang ertinya), ‘Sekali-kali tidak (demikian), sebenarnya apa yang selalu mereka usahakan itu menutupi hati mereka’.” 
( HR. At Tirmidzi no. 3334, Ibnu Majah no. 4244, Ibnu Hibban (7/27) dan Ahmad (2/297). At Tirmidzi mengatakan bahwa hadits ini hasan shahih.)
Sungguh ianya bermula daripada hati yang terpalit dengan kekotoran. Kotor itu jika tidak dicuci akhirnya menutup hati. Andaikan pula sebuah cermin yang berkilat cantik. Dibiarkan lama di kawasan yang berdebu. Lama-kelamaan cermin itu akan pudar lalu akhirnya ia terus gelap,hilang sifatnya untuk memantul cahaya. Jika didatangi pasti seinci pun wajah kita tidak kelihatan.

Yang lebih menakutkan lagi, apa yang kita perbuat sesekali tidak menghilang kotoran yang ada bahkan menutup terus hati kita selama-lamanya. Sedikit pun cahaya, rahmat dan ilmu Allah tidak akan singgah kepada diri kita, nauzubillahi min zaalik. Moga-moga kita dijauhkan daripada hati yang tertutup ini. 

Ini pula gambaran kepada jenis hati yang keempat :

                                                             

Hati ini umpama cawan yang bersih lagi suci. Apa pandangan anda? Jika ditunagkan air, apa yang akan berlaku?

Pasti air itu akan tertuang molek memenuhi cawan tersebut. Kejernihan air juga akan jelas kelihatan. Bukan sahaja ia nampak cantik bersih bahkan dapat menghilangkan kehausan kepada pemiliknya. Manfaatnya sudah pasti memberi seribu tahu kebahagiaan buat pemiliknya.

Inilah hati yang sepatutnya kita miliki. Harta yang seharusnya kita dapatkan. Jernihnya hati ini pasti menarik perhatian tuannya dan orang-orang yang melihatnya. Bahkan penuhi langit pun pasti akan mengaguminya. 

Begitulah jenis-jenis hati manusia ini. 

Kata Saidina Ali RA : " Bekas-bekas (tempat diturunkan ilmu dan rahmat) Allah di dunia ini adalah hati"

Berdasarkan kata-kata ini, bersedihlah kita jika hati kita bukan dari kategori yang terakhir ini. Malanglah bagi kita jika hati kita dari kategori yang pertama, kedua dan ketiga. Sungguh rahmat dan ilmu Allah itu tidak dapat tumpah kepada kita. Lalu berlakulah berbagai-bagai masalah dalam kehidupan.

Sebab itu, jika kita sering mengadu bahawa kita ada masalah itu, ada masalah ini rujuklah kembali kepada keadaan hati kita. Agak-agak bagaimana keadaannya. Sihatkah, sakitkah atau sudah memang tenat dan nazak? 

Memang sakit ini sukar dikesan. Kerana itu ia sering sahaja dipinggirkan. Dan kalau pun seseorang itu tahu akan sakitnya itu, sukar untuk dia menerima rawatan dengan ubat yang amat pahit dan sukar untuk ditelan. Masakan tidak, ubat hati itu adalah setiap perkara yang bertentangan dengan nafsu dan seiiring dengan kehendak Rabb.

Mencuci hati tidak seperti mencuci cawan-cawan yang kotor. Beli sahaja sunlight atau seumpamanya kemudian campurkan air, disapu kemudian bersihlah.

Hati ini memang perlu digilap dan dicuci. Walau bahan-bahan pencucinya nampak mudah untuk dicari dan dibuat namun untuk mengamalkannya dan istiqamah dengannya memerlukan 'rasa juang' yang tinggi.

Sebab itu Rasul SAW pernah menukilkan ketika pulang dari medan peperangan, bahawa mereka baru sahaja pulang daripada peperangan yang kecil. Terkesima  para sahabat. Apakah selama ini peperangan yang disertai mereka hanya peperangan yang kecil sedangkan sudah ramai para sahabat yang terkorban dalam menyertainya.

Lalu ketika ditanya kepada Rasul SAW barulah mereka faham. Yang dimaksudkan perang yang besar itu adalah perang melawan hawa nafsu. Memang, ada orang mungkin gagah fizikalnya, berani, berketul-ketul ototnya namun untuk menahan diri dari makan di bulan puasa pun ia tidak mampu.

Begitu juga ada orang yang nampak hebat dipandangan, kekuatannya tidak dapat ditandingi namun untuk menahan diri daripada kemarahan yang menyala-nyala sedikit pun tidak mampu. 

Ada hadis membicarakan tentang hal ini :

Rasullullah SAW bersabda, " Orang yang kuat bukanlah orang yang mampu mengalahkan lawannya. Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah." (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Selepas ini Insyaallah saya akan menulis tentang ubat-ubat hati pula. Bagaimana untuk kita merubah kedudukan kita daripada jenis hati yang pertama, kedua atau ketiga kepada jenis hati yang keempat.

Moga Allah izinkan.
Tiada ulasan: